Yoga beoefenen kan in vele uitvoeringen. Eén ding is zeker, de oefeningen houden je fit en vitaal. Yoga gaat over het optimaal laten stromen van levenskracht, dat bereik je door te doen! Het is een discipline gericht op het trainen van het bewustzijn. De stilte van de zintuigen, de concentratie van de geest. Meestal doen we yoga als een oefening vanwege de fysieke voordelen en de ontstressende werking.
De voordelen van yoga
- Het bindweefsel/ de fascia wordt gestimuleerd door het stretchen.
- Het botweefsel wordt versterkt door compressie.
- Het tempert de amygdala (emoties).
- Het verhoogd het aantal GABA neurotransmitters (veerkracht).
- Het werkt bloeddrukverlagend.
- Het parasympatisch systeem wordt geactiveerd, waardoor men uit de stress (sympathisch) terugkomt in de rust situatie (parasympatisch).
- Het lichaam kan herstellen, vernieuwen en verjongen.
- Door het squeeze en release effect in de oefeningen, wordt de bloedsomloop en het lymfestelsel gestimuleerd, dit werkt versterkend en zuiverend voor cellen, bindweefsel en organen.
- De pranayama, de ademoefeningen Anuloom viloom / Nadi Shodana /wisselende neusgat-ademhaling, stimuleert de balans tussen de linker en de rechter hersenhelft.
- De pranayama, de ademoefeningen, waarbij je langer uitademt dan inademt, stimuleert je het Bohr-effect. De afgifte van zuurstof aan de lichaamscellen neemt toe (cel vernieuwing).
Yoga beoefening
Er zijn meerdere soorten en stijlen van yoga beoefening ontwikkeld in het westen. Uiteindelijk is de basis overal gelijk, de houdingen, de meditatie en de adembeheersing. En het ontwikkelen van een bewuste geest, voor een gezond lichaam, in connectie met de natuur. Aangezien de beoefening creativiteit stimuleert, zie je vooral veel yoga in de creatieve kringen.
Voor alle yoga oefeningen is er van toepassing dat voor iedere houding diverse opties en variaties zijn, waarbij er altijd een juiste houding is voor iedereen. Er zijn geen beperkingen, gebruik wijsheid om de juiste aanpassing toe te passen met respect voor je lichaam, zodat je kan verdiepen vanuit de plaats waar je op dat moment bent. Het opbouwen van de juiste spierkracht is een proces, alleen door herhaling en geduld ontwikkel je meer kracht en energie in je lichaam.
Adembeheersing
Bewust je adem leren beheersen. Door ademtechnieken (Pranayama), leer je hoe je ademhaling invloed heeft op je body & mind. Een juiste toepassing van ademtechnieken brengt je verder in een houding, het ontspant of geeft je juist kracht en energie wanneer dit nodig is. Bij aanvang van de les, is het moment om bewust te worden van het ademen. In onze yoga lessen passen we iedere les vooraf adembeheersing toe, het bewust worden van de ademstroom. Adembeheersing is niet hetzelfde als pranayama, dit doen we soms passend bij een thema. Voorbeelden van Pranayama zijn: Vuur ademhaling/Kapalabhati, Wisselende neus ademhaling/Nadi Sodhana, Keel ademhaling/Ocean breath/Ujjayi.
Meditatief zijn / Mindfulness
Meditatie is een staat van zijn (geest verstillen). Hoe meer je oefent, hoe makkelijker je geest verstilt en je alertheid en creativiteit toeneemt. (zen, mindfulness, focus meditatie , geleide meditatie, body scan, vipassana, loving kindness meditatie, enz.). De term mindfulness komt van J. Kabat-Zinn: ‘Het bewust aandacht geven aan het moment, zonder hierover te oordelen’. Hij ontwikkelde in de jaren 70 het bekende Mindfulness Based Stress Reductie (MBSR) programma. Hij heeft zich mede laten inspireren door het zen boeddhisme. Het MBSR programma is gericht op het leren mediteren en heeft grote bekendheid gebracht aan de genezende kracht van yoga en meditatie.
Eindontspanning
Een yoga les eindigt altijd met een eindontspanning (savasana), van 5 tot 10 minuten. Je mag dan volledig ontspannen nagenieten van de les en alles laten landen. Binnen mijn yoga studio zijn er bij eindontspanning altijd een body scan, soms een geleide meditatie, muziek, stilte of er wordt gebruik gemaakt van instrumenten, zoals klankschalen. Klankschalen hebben een fijne ontspannende resonantie en kunnen een positieve invloed hebben op je lichaam.
Yoga lessen
Het doen van oefeningen (bij voorkeur dagelijks) met een focus op je adembeheersing, is een haalbaar doel. Het volgen van een wekelijkse yogales geeft houvast, motiveert en stimuleert, om aan je fysieke en mentale gezondheid te blijven werken. Je kan bij ons Yin yoga lessen volgen. Yin yoga is in de jaren 80 ontwikkeld door een Amerikaan, op basis van wetenschap. Lees hier meer over yoga lessen.
Andere soorten yoga zijn we wel in geschoold, maar worden alleen gedoceerd in coaching trajecten op verzoek. Lees meer over alle yoga soorten / stijlen.
Elementen leer
Binnen yoga lessen en coaching wordt er kennis van de elementenleer toegepast. Zowel de Ayurvedische (geneeskunde India) als de TCM (geneeskunde China) elementen leer. In het westen neme we dit niet allemaal letterlijk over, het is een bron van inspiratie: Lees meer over de elementen leer.
Yoga filosofie
De yoga komt overgewaaid uit India, daar vind de filosofie haar oorsprong in oude Sanskriet geschriften. Dit is de reden dat er universeel gebruik wordt gemaakt van Sanskriet termen binnen de yoga wereld. De filosofie gaat over het bereiken van verlichting (verenging met het goddelijke). Er zijn 8 richtlijnen beschrijven (het 8-voudige pad) in de oude geschriften. De samenvatting is : men leeft een strikt gedisciplineerd een optimaal leven, met gezonde voeding en gezonde gedachten, men doet dagelijks asana (fysieke oefening), pranayama (adembeheersing) en meditatie (focus). Dit is een orthodoxe benadering die we in het westen niet 1 op 1 overnemen, het kan ons wel inspireren: Lees meer over yoga filosofie.